Koalakamer voor premature baby's en hun ouders in OLVW

In het O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem is vanaf heden een koalakamer op de kraamafdeling te vinden. Deze kamer werd speciaal ingericht zodat ouders en hun pasgeboren baby niet meer gescheiden moeten worden tijdens opname op de dienst neonatologie.

Te vroeg geboren baby’s liggen niet meer op een aparte afdeling, maar verblijven dag en nacht bij de ouders op kamer. Vroeger waren speciale neonatale zorgen alleen mogelijk op de couveuse-afdeling. De ouders konden enkel ‘op bezoek’ komen bij hun baby. Rooming in op de afdeling materniteit was mogelijk, maar dan nog sliepen ze gescheiden van hun baby.

Dankzij de speciaal daarvoor ingerichte koalakamer kunnen ouders nu continu bij hun baby zijn, in een aangename, huiselijke sfeer, terwijl de neonatologische zorgen gegarandeerd blijven. Zo is het vertrek met een tussendeur rechtstreeks verbonden met de neonatologiedienst, en parameters zoals hartslag en zuurstof worden er continu op een centraal scherm opgevolgd.

“We letten bij elk prematuurtje op het ritme van de baby”, zegt kinderarts Stephanie Demeyer, meter van de koalakamer.

“We stemmen het slaap-waakritme op de verzorging af door bijvoorbeeld voeding te geven volgens het ritme van het kind. Verder zijn zo weinig mogelijk lawaai en licht - de koalakamer kan verduisterd worden - van belang. Hoe minder stress het prematuurtje heeft, hoe beter voor de (hersen)ontwikkeling van de baby.”

In de koalakamer begeleidt het team de kersverse ouders in hun leerproces als ouder. Nauwe betrokkenheid in de zorg geeft zelfvertrouwen, zodat ouders bij ontslag met een gerust hart hun kindje kunnen meenemen naar huis.

Emily De Raedt (27) is erg tevreden. Haar zoontje Rémi zag op 5 april het levenslicht, zes weken te vroeg. Ze kon meteen in de koalakamer terecht.

“Ik voelde me er thuis. Ik heb Rémi zelfstandig leren verzorgen en mijn kindje zo ook snel beter leren kennen. Ik kon alles alleen tegen dat we naar huis mochten.”

Het O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem is het eerste ziekenhuis in West-Vlaanderen dat dergelijke koalakamer realiseert. Het Heilig Hart in Mol was het eerste Vlaamse ziekenhuis met een koalakamer. 

Het ziekenhuis doet dit vanuit het engagement voor baby- en moedervriendelijke zorg, dat recent ook nog versterkt werd door de selectie voor het FOD Volksgezondheid-project ontwikkelingsgerichte zorg voor premature baby’s.

De koalakamer is een huiselijk ingerichte ziekenhuiskamer met extra comfort - zoals een microgolf en een koffiezet - waar een vroeggeboren kindje met de nodige zorg bij de ouders kan verblijven. Zo hoeven ouders niet meer enkel ‘op bezoek’ te komen bij hun prematuurtje.

Betty Mervilde en kinderarts Stephanie Demeyer zien alleen maar voordelen in het openstellen van de koalakamer.

“Hier kunnen we ouders stapsgewijs bij de verzorging betrekken. Ook kunnen de mama’s vlotter overschakelen op borstvoeding omdat ze sneller de signalen van hun kindje oppikken.”

Voor de koalakamer betalen kersverse ouders niet meer dan de standaard ligdagprijs op een andere kamer op de kraamafdeling. Eens de gebruikelijke termijn van drie of vijf nachten – in geval van een keizersnede – wordt overschreden, krijgt de kamer een hotelfunctie en betaal je 50 euro per dag. “Ze is niet te verwarren met de drie luxekamers die we aanbieden en die nog meer comfort bieden”, geeft An-Sofie nog mee. Daar hoor je wel een supplement te betalen.

“De kinderarts bepaalt wie voor de koalakamer in aanmerking komt. Zo mag het bijvoorbeeld niet als een prematuurtje zuurstof nodig heeft. Dan blijft de baby op neonatologie. Of het nu drummen wordt om ze te gebruiken? Laat ons positief zijn en er vooral de nadruk op leggen dat we nu een koalakamer hebben in ons ziekenhuis”, aldus Betty Mervilde. 

Er worden op de dienst neonatologie van het Lourdes ziekenhuis per jaar ongeveer zeventig te vroeg geboren, zieke of te zwakke baby’s opgevangen. De prematuurtjes zijn tussen 34 en 36 weken oud. Nog jongere prematuurtjes gaan naar het UZ in Gent als de mama moet bevallen en het AZ Sint-Jan in Brugge als de baby al geboren is. Het is geen toeval dat Lourdes het eerste ziekenhuis in West-Vlaanderen met een koalakamer is: het engageert zich sinds 2010 als een baby- en moedervriendelijk ziekenhuis en is zodoende geselecteerd voor een project rond ontwikkelingsgerichte zorg voor premature baby’s, binnen de federale overheidsdienst Volksgezondheid. 

Bronnen: Ziekenhuis Waregem, HLN, WTV, Het Nieuwsblad

Foto's: Henk Deleu, OLV van Lourdes Ziekenhuis Waregem