Afkolven op Pukkelpop

Afkolven op Pukkelpop

Baby bij of niet: als je borstvoeding geeft, valt de melkproductie niet stil. En afkolven op een festival met bijna 70.000 andere bezoekers is niet altijd een even evidente zaak. 

Tijdens PKP 2018 kan elke festivalganger die borstvoeding geeft en wenst af te kolven terecht in een hiervoor uitgeruste ruimte in de centrale EHBO post. Deze ruimte wordt uitgebaat door de (student)vroedvrouwen van de opleiding vroedkunde van de hogeschool UCLL. Hier kan je terecht in een afgeschermde zone, waarbij al het nodige materiaal voorzien is (afkolftoestellen, bewaarpotjes, …), alsook de mogelijkheid om je moedermelk in bewaring te geven. Je kan met al je vragen terecht bij een aanwezig (student)vroedvrouw. 

Het is belangrijk om borstvoedende moeders maximaal te ondersteunen, zodat ze ook in combinatie met ontspannings- en werkacitiviteiten het borstvoeden kunnen combineren. Dankzij de ‘Milk and Boobs Bar’ is het perfect mogelijk om de productie van de moedermelk op peil te houden. De vrouwen krijgen nadien de keuze: de melk gekoeld meenemen naar huis of ze achterlaten. 

Eén van de meest gestelde vragen tijdens Pukkelpop vorig jaar was blijkbaar: waar kan ik ongestoord afkolven? Een jaar later is het antwoord daar, als een samenwerking tussen Pukkelpop en de hogeschool UCLL. En het initiatief heeft haar start niet gemist: 51 vrouwen kwamen hier op dag één de druk van hun ketel halen. Goed voor 77 kolfbeurten. ’Een zeer mooie opkomst’, vindt Cindy Mattens, docent opvoedkunde aan de hogeschool UCLL. Het zijn de docenten die de Milk ’n Boobs-bar runnen, samen met studenten. ‘We mikten op 20 bezoekers per dag, dus dit is al ruim geslaagd.’

“Ik leerde mijn partner hier exact vijf jaar geleden kennen. Het is voor onze Pukkelpop-kindjes dat ik hier kolf”, lacht Sieglinde Zülkhe.

‘In het verleden konden moeders die borstvoeding geven terecht bij een EHBO-post op Pukkelpop’, zegt Joke Neven, teamleider van de opleiding vroedkunde aan de hogeschool UC Leuven-Limburg. ‘Maar dan moest je wel zelf een afkolfmachine en potjes meenemen. Met onze Milk ’n Boobs Bar is dat niet meer nodig.’

Hun opzet: borstvoeding normaliseren en tonen dat moeders niet thuis hoeven te blijven omwille van borstvoeding. ‘En natuurlijk: moeders ook aanmoedigen om langer dan drie maanden borstvoeding te geven en dan is dit initiatief nodig dat leefbaar te maken. Twee dames die vandaag langskwamen, vertelden me dat ze hun ticket kochten nadat ze over dit initiatief lazen. Dat wij er echt voor zorgen dat zij naar Pukkelpop kunnen komen, vind ik geweldig.’

“Ik las erover op Facebook en vind dit gewoon top, het maakt Pukkelpop voor mij een stuk aangenamer. Alles is hier voorradig, tot en met de borstcompressen. Geen idee hoe ik het anders zou doen”, vertelt Toke. 

“Mijn zoontje Eppo is al achttien maanden oud, maar nog steeds geef ik borstvoeding. Je moet kolven, anders valt de aanmaak stil”, zegt mama Charline.

De helft van de mama’s laat hun melk hier ook effectief bewaren. De flesjes worden er kosteloos gelabeld, gekoeld en later in een koeltasje meegegeven. Mattens schrikt er zelf van dat zoveel vrouwen de moeite nemen om hun melk later op de dag op te halen. Ze droomt ook al luidop van de volgend editie, want de stand komt sowieso terug. De hogeschool heeft een samenwerking aangegaan voor drie jaar en dus worden de werkpuntjes opgelijst. ‘Meer kolftoestellen zijn volgend jaar een must. En meer ruimte en visibiliteit misschien ook.’ 

De kolfstand van Hogeschool UCLL noteerde 180 kolfbeurten, goed voor maar liefst 27 liter moedermelk.

Bron: PukkelpopDe Standaard, HLN, UCLL